Thursday, 26 September 2013 15:53

Općina Pirovac

Općina Pirovac prostire se na površini od 41 km2, te obuhvaća naselja Pirovac, Kašić i Putičanje, u kojima živi oko 2.000 stanovnika.

Pirovac, općinsko središte, staro je dalmatinsko naselje smješteno u Pirovačkom zaljevu, a Jadranskom turističkom cestom povezan sa Šibenikom od kojega je udaljeno 23 km, od Zadra 48 km, Trogira 85 km i Splita 108 km. Njegov zaljev prirodni je fenomen, 10 km usječen u kamen i mediteransko raslinje što svoje zanosne mirise miješa s iskonskim morskim mirisima.

 

Mjesto krasi nekoliko vrijednih kulturno-povijesnih spomenika. Važni spomenici iz tog doba su: stari bedemi podignuti 1505. godine i crkva Sv. Jurja podignuta 1506. godine, a sagradio ih je Petar Draganić. Crkva je rekonstruirana u 18. stoljeću u baroknom stilu, gotički sarkofag u kapeli obitelji Vrančić - Draganić nalazi se na mjesnom groblju s reljefom iz 1447. godine i ostaci staroga franjevačkog samostana iz 1511. godine na otoku Sv. Stjepana.

Na otoku su pronađeni ostaci rimske civilizacije. Mjesto Pirovac krase brojne prirodne plaže, pjeskovite uvale, a oku se stalno nudi, u svako doba dana drukčiji, pogled na bajkovit otočić Sustipanac. Kao i cijela Šibensko-kninska županija, Pirovac leži na dlanu dva nacionalna parka: otočkog raja "Kornati" i kraške ljepotice jedinstvenih slapova "Krke".

Južni krak Pirovačkog zaljeva MAKIRINA prirodno je kupalište s ljekovitim peloidom. Sastavom, kvalitetom i količinom taj lokalitet ljekovitog mulja nadmašuje sve poznate lokalitete u Hrvatskoj. Njegova medicinska primjena pretpostavka je pravog turističkog "booma". Pet kilometara sjevernije nalazi se Vransko jezero, idealno je za sportski ribolov. Smještaj gostima nudi hotel Miran i bungalov-naselje u uvali Vrulje te suvremeno opremljeni auto-kamp. Ugodan boravak gostima nude komforno opremljene privatne kuće i vile, apartmani i privatni auto-kampovi.

Back to top