17 June 2019

Spomenik za hrvatskog branitelja Borisa Troskota u Kašiću će svečano biti otvoren u četvrtak

Spomenik za hrvatskog branitelja Borisa Troskota Ringa, koji je zarobljen u Dragišićima 1993. godine i od tada mu se gubi svaki trag, bit će svečano otvoren u Kašiću u četvrtak, 20. lipnja u 20 sati. Spomenik je ukupno koštao 70 tisuća kuna, a postavljen je ispred Društvenog doma u Kašiću. Dio sredstava za izgradnju prikupljena su prošle godine akcijom 'Ivanjska večer Kašić 2018.', dok je dio sufinancirala Općina Pirovac.

Svečanom otvaranju spomenika prisustvovat će predstavnici Općine Pirovac i braniteljskih udruga, kao i članovi obitelji i prijatelji Borisa Troskota.

Inače, i Društveni dom u Kašiću, prostor nekadašnje škole, ispred kojeg je postavljen spomenik, nedavno je obnovljen sredstvima Općine Pirovac pa je tako prostor bivše škole kompletno uređen i opremljen kako bi mještani dobili dobar prostor za događanja.

Podsjetimo, 24. i 25. veljače 1993. godine paravojska 'SAO Krajine' zarobila je deset hrvatskih branitelja u Dragišićima koji su nakon šestosatne borbe ostali bez streljiva, a u akciji su poginula četiri hrvatska branitelja.

U Dragišićima je zarobljeno deset hrvatskih branitelja, tijela mučki ubijenih Jakova Crvelina iz Tisnog i Borisa Kartela iz Putičanja su razmijenjena, kao i šestorica preživjelih Ante Alviž, Darko Kalpov, Dalibor Pirija, Fedor Ježina, Alfirev Mile i Ćuzela Papata Ante, dok se sudbine i posljednja počivališta Borisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovića ni danas ne znaju, a vode se u evidenciji nestalih osoba.

Ni nakon 26 godina za mučenje i ubojstva hrvatskih branitelja nitko nije odgovarao. 

Izvor: http://sibenik.in

Back to top