Print this page
12 January 2017

Počeli radovi na prvoj tematskoj plaži

Iako su temperature još uvijek debelo ispod nule, Pirovčani se užurbano pripremaju za kupanje. Općina Pirovac upravo je započela s uređenjem najveće mjesne plaže, Lolića.

Započeti su zemljani radovi na najkritičnijem dijelu, od marine Pirovac prema centralnom dijelu plaže. Ova prva faza vrijedna je 1,25 milijuna kuna i do ljeta će biti završeno prvih stotinu metara plaže, u podmorskom i obalnom dijelu, a usporedo će biti uređene šetnicom, rasvjeta i sva ostala infrastruktura. Ovaj posao s pola milijuna kuna sufinancira Ministarstvo turizma Republike Hrvatske.
– Plaže su ključni objekti turističke infrastrukture mjesta i neopravdano su dugi niz godina bile zapostavljene u planskom promišljanju i investiranju. To nastojimo ispraviti i Pirovac je među prvima krenuo u tematizaciju plaža, sukladno Regionalnom programu uređenja i upravljanja morskim plažama na području Šibensko-kninske županije. S ranije odobrenih 300 tisuća kuna iz Fonda za razvoj turizma i isto toliko vlastitih sredstava izrađena je cjelokupna projektna dokumentacije uređenja čitave površine plaže Lolić. Projekt je podijeljen u četiri faze, a ova prva faza, vrijedna 1,25 milijuna, bit će završena do ljeta – rekao je načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam.

Plaža Lolić središnja je i najveća pirovačka plaža. Već 11 godina diči se Plavom zastavom, kao međunarodnim ekološkim priznanjem. No, Pirovčani žele svojim gostima ponuditi i nešto više od čistog mora i sunca, pa su odredili da će Lolić, okončanjem ukupnog projekta, postati urbana plaža sa zabavnim sadržajima za mlade.
Nisu zaboravljena ni ostala kupališta u mjestu. Iz Fonda za razvoj turizma Općina je pribavila 280.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za uređenje plaže Starine. Dokumentacija je završena i ovaj će projekt vrlo skoro biti kandidiran za prvu građevinsku fazu, tako da se već prije završetka godine mogu očekivati i radovi na Starinama.

Izvor: rudinapress.hr