Print this page
26 April 2016

Jurjevo - Iza nas je vrlo uspješna godina, a pred nama nove investicije!

Prošle godine smo u odnosu na prethodnu ostvarili rast proračuna za 24 posto i on je iznosio 10,7 milijuna kuna, a na dan 31.12.2015. stanje novčanih sredstava iznosilo je 1,3 milijuna kuna. Višestruko smo povećali priliv sredstava izvanproračunskih korisnika, a tako planiramo raditi i dalje, kaže Ivan Gulam.

Iza Općine Pirovac je godina koja će se pamtiti kako po velikim, tako i manjim, ali za infrastrukturni i gospodarski razvoj važnim investicijama koje su okončane ili su još u tijeku, tako i po ulaganjima u izradu projektne dokumentacije koja je osnova za nova ulaganja. Dan općine je prigoda za podnošenje izvještaja o realiziranom, te daljnjim planovima onih koji Općinu vode na čelu s načelnikom Ivanom Gulamom.

Koje biste projekte i ulaganja u proteklih godinu dana posebno istaknuli?

-Jedan od najvećih projekata kojeg smo realizirali tijekom 2015.godine je nova izgrađena riva-porat u što je uloženo oko 3.000.000 kuna. Samo 10% investicije bio je trošak mještana Pirovca. To je vrlo značajan projekt za mještane i naše goste, dobili smo nove vezove, a ujedno nam je to omogućilo da se kvalitetnije pripremimo za projekt uređenja Trga Rudina, kao povijesnog centra našeg mjesta. U centru mjesta otvoren je novouređeni dječji park u što je uloženo 150.000 kuna, uređen je nogostup u Ulici kralja Tomislava s obje strane kolnika pa je i dolazak do samih „Vrata sela“ ljepši i uredniji. Investicija je vrijedna 274.000 kuna. Nadalje, digitalizirana je i opremljena Kino dvorana za što nam je od Ministarstva kulture dodijeljeno 300.000 kuna bespovratnih sredstava, obnovljeno je krovište Stare škole za što smo od istog ministarstva dobili 170.000 kuna, te 20.000 kuna za izradu projekta obnove crkve Gospe Karmelske. Napravljen je novi pontonski gat za brodice, nova učinkovita LED rasvjeta na D8, odnosno duž pirovačke magistrale, odrađena je prva faza obnove Društvenog doma u Kašiću s kojim nastavljamo ove godine, te je počela obnova doma u Putičanjima. Izgrađeni su kilometri novog asfalta, vodovoda i javne rasvjete u Prirovcu, Kašiću, Putičanju, Škrilinama i Slakovcu. Među ostalim, nabavljena je i nova komunalna oprema, odnosno kontejneri, komposteri, mali smećar i ostalo.

Projektna dokumentacija

U proteklom periodu dosta se radilo i na izradi projektne dokumentacije za nove investicije, a neke će se početi realizirati ove ili slijedeće godine. O čemu je riječ?

- S obzirom na to da je turizam glavna gospodarska grana razvoja našeg mjesta, uređenje plaža „Lolić“ i „Starine“ kao temeljnih turističkih resursa su od izuzetnog značaja. Ministarstvo turizma već je ranije odobrilo 300.000 kuna za izradu cjelokupne dokumentacije uređenja glavne plaže „Lolić“, koja će postati urbana plaža sa zabavnim sadržajima za mlade. U ožujku ove godine odobreno nam je 500.000 kuna za I. građevinsku fazu uređenja te plaže, pa vjerujem da će se s radovima krenuti nakon sezone.Izrađen je projekt uređenja plaže „Starine“ za što smo od Ministarstva turizma dobili 280.000 kuna, što je korak bliže početku njegove realizacije. Također, izrađen je glavni projekt pristupnog puta do pretovarne stanice Pirovac za što nam je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio 1,7 milijuna kuna, a pretovarna stanica će se graditi iz sredstava projekta „Bikarac“, za što je odobreno 7,8 milijuna kuna. Gotovi su i glavni projekt za novi dječji vrtić i jaslice koje ćemo graditi uz školsku zgradu, a projekt ćemo aplicirati za EU fondove iz mjere 7.4. Napravljen je i glavni projekt za uređenje Trga Bezdan koji se započeo i građevinski realizirati, te projekt rekonstrukcije nove ambulante i stomatološke ordinacije kao i projekt obnove crkve Gospe Karmelske, a završen je i usvojen UPU poduzetničke zone Torine kao i studija uređenja šetnice u Makirini. Ove godine nabaviti ćemo još jedan ponton i osigurati nove komunalne vezove, izraditi projektnu dokumentaciju za uređenje Trga Rudina, te UPU ugostiteljsko-turističke zone „Miran“ kako bismo osigurali nove investicije. Posebno važan projekt za Pirovac je izgradnja kanalizacijskog sustava što rješavamo kroz „ Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i vodoopskrbe aglomeracije Pirovac – Tisno – Jezera“. Kao što je poznato, on bi trebao biti proveden do kraja 2020.godine, a o njegovoj važnosti suvišno je govoriti. Sve što sam naveo su  važne investicije koje su pred nama, a za njihovu realizaciju nastojat ćemo dobiti što više bespovratnih sredstava iz državnog proračuna i EU fondova.

Pomoć građanima

U proračunu općine, koji je u zadnje tri godine znatno veći nego kad ste 2013.godine preuzeli upravljanje općinom, planirana su znatna sredstva i za različite oblike pomoći građanima. Što biste istaknuli?

-U odnosu na 2014.godinu, u 2015.-oj ostvarili smo rast proračuna za 24 posto i on je iznosio 10,7 milijuna kuna, a na dan 31.12.2015. stanje novčanih sredstava iznosilo je 1,3 milijuna kuna. Kad smo 2013.godine preuzeli upravljanje općinom, proračun je iznosio oko šest milijuna kuna, a od tada raste. Uz to, višestruko smo povećali priliv sredstava izvanproračunskih korisnika, a tako planiramo raditi i dalje. Što se tiče pomoći našim građanima i kućanstvima na temelju osiguranja i druge naknade one su planirane u ukupnom iznosu od 300.000 kuna i to za programe socijalnih potreba, sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola, nabave udžbenika za osnovnoškolsko obrazovanje s čime smo krenuli ove školske godine sufinancirajući 50 posto cijene kompleta za sve učenike. Dio sredstava izdvajamo za studentske stipendije, zatim za novorođenu djecu i sklapanje brakova, a ove godine smo uveli i novinu – pomoć poljoprivrednicima, vlasnicima OPG-a, u ukupnom iznosu od 80.000 kuna.

Konačno prodano bivše odmaralište Podravke

Nekoliko dana prije Dana općine stigla je vijest o prodaju bivšeg Podravkinog odmarališta. Što to znači za Pirovac?

-Na tu vijest smo čekali jako, jako dugo. Konačno se pronašao kvalitetan kupac i odlukom Trgovačkog suda u Zagrebu prodano je na petoj javnoj dražbi za 10 milijuna kuna. Novi vlasnik uplatio je milijun kuna jamčevine i dok se ne okonča postupak zasad želi ostati anoniman. Mogu reći da se radi o mladom i ozbiljnom hrvatskom poduzetniku, poznajemo se, i vjerujem da će Pirovac vrlo brzo dobiti nove kvalitetne turističke sadržaje koji će otvoriti i nova radna mjesta. Također u ovoj godini očekujemo i završetak radova u marini, što će značiti još jedan zamašnjak u razvoju turizma, a ujedno ćemo se posvetiti i razvoju poljoprivrede u zaleđu kako bismo revitalizirali i taj dio naše općine. Srednjoročno u tom smislu namjeravamo osnovati tvrtku koja će se posebno baviti pružanjem pomoći našim poljoprivrednicima kod izrade projekata za navodnjavanje, sadnju ili razvijanje određenih kultura sredstvima iz EU i drugih fondova. Cilj nam je da naše zaleđe bude u sinergiji s turizmom na obali, te da stanovništvo Kašića i Putičanja u njemu ostane živjeti.

Poseban naglasak u gotovo svim našim aktivnostima je upravo na perspektivi mladih, jer sredstava iz različitih izvora kao i prirodnih resursa evidentno ima, a mještani su svjeodoci kako se sve više potencijala o kojima se dosad samo pričalo posljednjih godina stavlja u funkciju razvoja naše općine.

Dodijeljena priznanja najzaslužnijima

Na temelju Odluke o priznanjima i odluke općinskih vijećnika, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća koja je, povodom Dana općine i blagdana sv. Jurja, nebeskog zaštitnika, održana u ponedjeljak 25.travnja u pirovačkoj Kino sali, dodijeljena su priznanja za 2015.godinu. Plakete općine Pirovac dobili su Lučka uprava Šibensko-kninske županije, Ivan Jelušić, Duje Žilić i Kristina Baus. 

- Lučka uprava ŠKŽ tijekom prethodnog razdoblja u više navrata sudjelovala u realizaciji investicijskih projekata uređenja lučkog i obalnog područja Pirovca, bilo kao nositelj investicijskih projekata uređenja, odnosno kroz sufinanciranje projekata koje provodi sama Općina

- Član pirovačke Udruge maslinara i uljara „Uljanica“ Ivan Jelušić Plaketu je dobio za izraziti doprinos u razvoju maslinarstva. Aktivno se uključio u podizanje novih nasada maslina, a time i u značajnu proizvodnju maslinovog ulja.

- Duje Žilić, član Malonogometnog kluba „Murter“, Plaketu je dobioza postignute uspješne rezultate u malom nogometu, te je marljivim radom i talentom zaslužio mjesto hrvatskog reprezentativca u malom nogometu, u kadetskom uzrastu

- Kristina Baus, Plaketu Općine Pirovac dobila je za izniman doprinos u unapređenju internetskog oglašavanja i promoviranju Pirovca. Kristinu je stručnost u PPC-u prvo odnijela iz Hrvatske u Austriju, a zatim u Irsku i na kraju u Veliku Britaniju, gdje trenutačno radi za kompaniju Teradata

Cijeli intervju i prilog Katarine Rudan povodom Dana Općine Pirovac sa načelnikom Ivanom Gulamom možete pročitati u  izdanju Šibenskog lista koji izlazi u Slobodnoj Dalmaciji 28. travnja 2016. godine.