Print this page
26 February 2016

Polaganje vijenaca u Dragišićima

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen ploče u Dragišićima u zaleđu Vodica obilježena je 23. obljetnica herojske pogibije hrvatskih vitezova Jakova Crvelina i Borisa Kartela.

Uz njihove obitelji i suborce ove godine su se poginulima Jakovu Crvelinu i Borisu Kartelu, kao i Borisu Troskotu i Borislavu Periši čija se sudbina ne zna i čija tijela nisu nikad pronađena i pokopana, pokloniti došli i predstavnici Šibensko-kninske županije, Grada Vodica i Grada Skradina, te općina Tisno, Pirovac, Stankovci i Murter.

Podsjetimo, paravojska paradržave 'Krajine' 24. veljače 1993. godine u Dragišićima je zarobila deset hrvatskih branitelja koji su nakon šestosatne borbe bili ostali bez streljiva. Iz bezobzirne osvete zbog gubitaka koje su im nanijeli u borbi, četnici su napravili pokolj među zarobljenicima, tako da su do zatvora u Kninu živa stigla samo šestorica.

Tijela mučki ubijenih Jakova Crvelina iz Tisnog i Borisa Kartela iz Putičanja su razmijenjena, kao i šestorica preživjelih, dok se sudbine i posljednja počivališta Borisa Troskota iz Kašića i Borislava Periše iz Krkovića i dalje ne znaju.

Polaganju vijenaca u ime Općine Pirovac nazočio je zamjenik općinskog načelnika Ante Čubrić.