Print this page
03 June 2015

MZOIP objavio javni poziv za sufinanciranje kupnje kućanskih uređaja

DANAS je krenuo javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, javljaju iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode. 

Država je osigurala 8 milijuna kuna za sufinanciranje 10.000 uređaja energetskog razreda A+++, jer takvi uređaji troše 30-60% manje energije i vode. Po uređaju se može dobiti poticaj od 800 kuna, a sufinancira se kupnja A+++ hladnjaka, zamrzivača, hladnjaka sa zamrzivačem, perilica posuđa, perilica rublja i sušilica.

Poticaj se može iskoristiti na na prodajnim mjestima diljem Hrvatske, a popis prodajnih mjesta i uređaja za koje ga je moguće ostvariti nalazi se na www.fzoeu.hr i www.mzoip.hrSufinancirat će se čak 383 različita uređaja. U program je uključeno 599 prodajnih mjesta i 383 različitih vrsta uređaja.

U Hrvatskoj se godišnje proda oko 180.000 kućanskih uređaja, a do 2020. godine će trebati zamijeniti više od 2 milijuna uređaja čiji životni vijek ističe. Namjera je ovog programa da se prilikom zamjene ili kupnje novih uređaja, građani u startu odluče za one najučinkovitije uređaje na tržištu. Time će ostvariti uštedu energije, uštedu troškova grijanja i vode te očuvati okoliš.

"Svjesni smo kako su takvi uređaji u pravilu skuplji, ali njihovom kupnjom su zagarantirani manji troškovi energije i vode tijekom životnog vijeka uređaja. Upravo zato smo pokrenuli ovaj projekt, kako bismo građanima omogućili da umjesto A+ kupe još štedljiviji uređaj, koji će im se vremenom sasvim sigurno isplatiti. Prosječan hladnjak A+ razreda godišnje troši oko 300 kuna električne energije, dok onaj A+++ razreda troši upola manje. U 10 godina korištenja se dakle može uštedjeti 1.500 kuna", kazao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller. 

(izvor: sibenskiportal.hr)