30 April 2015

Energetska obnova obiteljskih kuća

Program energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine donijela je Vlada Republike Hrvatske 27. ožujka 2014. godine. Ciljevi Programa su utvrđivanje i analiza potrošnje energije i energetske učinkovitosti u postojećem stambenom fondu RH te utvrđivanje potencijala i mogućnosti smanjenja potrošnje energije. 

Izmjenama Programa od 26. ožujka 2015. godine omogućene su jednake mogućnosti za ostvarivanje subvencija svim građanima Republike Hrvatske, vremenski tijek provedbe energetske obnove je skraćen, a provedba se pojednostavila.

Pod pojmom "obiteljska kuća", u smislu Programa energetske obnove obiteljskih kuća, je zgrada koja je u cijelosti ili u kojoj je više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te ima najviše tri stambene jedinice, izgrađena je na zasebnoj građevnoj čestici i građevinske je bruto površine manje ili jednake 600 četvornih metara.

Energetska svojstva svoje kuće možete poboljšati boljom izolacijom vanjskih zidova, ugradnjom vanjske stolarije visokih izolacijskih svojstava, uvođenjem ekoloških prihvatljivog energenta i obnovljivih izvora energije, a u tu svrhu država vam daje bespovratna sredstva u visini od 40 do 80 posto ukupne investicije, ovisno o području na kojem se obiteljska kuća nalazi.

Povećanjem energetske učinkovitosti obiteljskih kuća postižu se značajne financijske uštede; država osigurava energetsku stabilnost i neovisnost, a time i sigurnost opskrbe. Energetski učinkovite kuće pružaju veći standard stanovanja, a njihova je cijena na tržištu nekretnina veća od onih kuća koje nemaju ta svojstva.

Obiteljske kuće koje su u više od 50 posto bruto podne površine namijenjene komercijalnoj djelatnosti mogu ući u Program energetske obnove komercijalnih nestambenih zgrada.

Prijavni obrazac možete preuzeti na sljedećem linku: http://www.fzoeu.hr/hrv/index.asp?s=enobnovakuca

VODIČ: KAKO DO DRŽAVNIH POTICAJA

Back to top