10 April 2015

Pretovarna stanica Pirovac blizu EU sredstava za projekt vrijedan ukupno 185 miljuna kuna

Projekt je dio izgradnje FAZE II RCGO Bikarac i financira se iz EU fondova, a realizacijom Pretovarne stanice Pirovac cijeli zapadni dio županije značajno će poboljšati sustav gospodarenja otpadom. 

Direktor tvrtke Bikarac d.o.o. Robert Podrug kaže da su već daleko odmakli s drugom fazom projekta, za koju je dokumentacija pripremljena, a u tijeku je ishodovanje triju lokacijskih dozvola, nakon čega slijedi raspisivanje međunarodnog natječaja za izvođača radova.

„U mehaničko-biološkom postrojenju obrađivat će se kućni otpad koji ćemo uskoro svi početi prikupljati u jednoj od dvije kante, koliko će imati svako domaćinstvo. Postrojenje i dvije pretovarne stanice u Pirovcu i Biskupiji koštat će oko 185 milijuna kuna, od čega će 115 milijuna (70 posto) biti osigurano iz sredstava Europske unije, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, daje 20 posto. Na nama je da osiguramo preostalih 10 posto", kaže Robert Podrug.
Očekuje se da će radovi početi u siječnju iduće godine.

Općina Pirovac je nakon izrade sve potrebne dokumentacije i nakon ishodovanja 13 suglasnosti od javnopravnih tijela dobila od Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije Lokacijsku dozvolu za izgradnju pristupnog puta do buduće Pretovarne (transfer) stanice Pirovac.

„Nije bilo jednostavno dobiti sve suglasnosti, a posebno onu iz DUUDI-ja za izgradnju pristupnog puta. Razveselila nas je i ova nova vijest da smo blizu i samoj građevinskoj izvedbi ukupnog projekta koja će nam osigurati i značajan prihod kroz ekološku rentu. Vjerujem da ćemo čim se pretovarna stanica izgradi europskim novcem biti i u prilici sniziti cijene odvoza otpada za naše građane.", rekao je načelnik Ivan Gulam.

Poziv na dostavu projektnog prijedloga, direktor Bikarca d.o.o je dobio 08. travnja u Rijeci na skupu „Zajedno do EU fondova – za čist okoliš i održivi razvoj", gdje su osim ministra Zmajlovića, bili i potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Branko Grčić te ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. 

Back to top