Print this page
10 March 2015

Ministarstvo gospodarstvo dodijelilo bespovratno 200.000,00 kuna

Temeljem Javnog poziva za povećanje energetske učinkovitosti i infrastrukture i aplikacije Općine Pirovac odobren je maksimalan iznos bespovratnih sredstava od 200 tisuća kuna. 

Projektom se planira kompletna rekonstrukcija javne rasvjete uz D8. Na području zahvata se nalaze zastarjele svjetiljke niske efikasnosti i velike potrošnje. Projektom se postiže smanjenje emisije CO2 od 40,48 tona/god tj. 80,80% , a potrošnja električne energije se smanjuje za 107.666,00 kWh/god tj. 80,80%. Projekt je usklađen sa važećim zakonima i cestovnim normama rasvijetljenosti. Oprema koje se planira ugraditi su najmodernije  visokoučinkovite svjetiljke temeljene na LED tehnologiji sa regulacijskom predspojnom napravom.

„Ovo je nastavak izvrsne suradnje koju ostvarujemo sa ministrom Vrdoljakom i općenito Vladom RH. Zahvaljujem im što su prepoznali i ovaj naš projekt i ozbiljne namjere da ugradnjom LED tehnologije značajno štedimo na potrošnji električne energije i održavanju. Samim time ostajati će nam više sredstava za druge projekta uređenja naše komunalne infrastrukture. Projektima energetske učinkovitosti i u nadolazećim godinama ćemo pridavati značaj kao općina potpisnica inicijative europske komisije „Covenant of Mayors“ s ciljem smanjenja udjela štetnih plinova za 20% do 2020. godine“, rekao je načelnik Ivan Gulam.