Print this page
19 January 2015

Zamjena postojećih rasvjetnih tijela s LED tehnologijom

Općina Pirovac je tijekom 2014. godine pokrenula i krajem prosinca dovršila projekt Energetskog certificiranja javne rasvjete, a za što nam je ukupno dodijeljeno iz apliciranih sredstava 46.896,00 kuna. Energetskim pregledom javne rasvjete stvorio se preduvjet da se Općina Pirovac prijavi na novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u svrhu zamjene postojećih rasvjetnih tijela na pirovačkoj magistrali, s novom LED tehnologijom, a čime ispunjavamo svoje obveze kao potpisnik „Sporazuma gradonačelnika" i važne inicijative Europske komisije.

Zamjenom rasvjetnih tijela s LED tehnologijom Općina Pirovac će u budućnosti ostvariti znatne uštede u potrošnji električne energije. Prva faza ovog projekta obuhvaća pirovačku magistralu nakon čega slijedi i ostatak javne rasvjete na području Općine Pirovac. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi cca. 450 tisuća kuna od kojih će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati iznos od 40%.

Zadovoljni smo što će se projekt zamjene rasvjetnih tijela na glavnoj pirovačkoj magistrali realizirati već u ovoj godini, a pogotovo iz razloga što on predstavlja znatne godišnje uštede u potrošnji električne energije i rasterećenje sustava javne rasvjete. Osim navedenog projekta, ubrzo će početi i radovi u naselju Vrulje, gdje će biti postavljeni solarni rasvjetni stupovi čime će i ono konačno prestati biti u mraku.